Síkmágnes

Síkmágnes konzolok, telepítésük

A síkmágnesek funkciója alapvetően az ajtók zárva tartása. Itt fontosnak tartom megemlíteni, hogy a mechanikai védelem önmagában sohasem elegendő, amennyiben egy objektum teljes körű védelmét szeretnénk megoldani, mindenképpen szükséges a jelző és riasztó rendszer beépítése a rendszerbe. A síktapadó mágnesek szerelése rendkívül egyszerű és gyors, megfelelő telepítés esetén hosszú időre biztonságosan ellátja a funkcióját. A síkmágnesek egy aktív (síkmágnes test), és egy passzív (ellendarab) részből állnak. A síkmágnesre feszültséget adva, a mágnesben lévő tekercs körül elektromágneses teret indukál. Ami miatt az ellendarabot a síkmágneshez közelítve a két rész összetapad mindaddig, amíg a síkmágnes feszültség alatt van.

Igénybevételek

Fontos tudni, hogy a síkmágnesek a normál irányú - a felületükre merőlegesen fellépő - erőkkel szemben képesek a névleges tartó erejüket maximálisan kihasználni, a nyíró irányú erőkkel szemben viszont már nem. A nyíró irányú igénybevétellel szemben cégünk speciális Shear-lock zárakat kínál, amelyek kifejezetten a nyíróerőkkel (a síktapadó mágnes felületével párhuzamosan fellépő erő) szemben képesek nagy tartóerőt biztosítani. A gyakorlatban ennek a két résznek a rögzítésére az eltérő szerelési környezetben különböző konzolokra lehet szükségünk.

Ellendarab tartó konzolok

„I” - konzol


Az „I” - konzolok két funkciót látnak el. Elsődlegesen az ellendarabok rendeltetés szerű rögzítése a cél, hiszen a síktapadó mágnes névleges tartóerejét csak akkor lehet elérni, ha az ellendarab teljes felületével felfekszik a síkmágnes felületére. Ennek biztosítására az ellendarab rögzítésénél ügyelni kell arra, hogy az ellendarabnak legyen mozgástere a konzolban, így az ajtó záródásakor stabilan fel tudjon feküdni a síkmágnes felületére. Másodlagosan pedig az ellendarab kiemelése lehet, amenynyiben szükséges. 

Ajánlott felhasználás: Bárhova, ahol a szükség lehet az ellendarab kiemelésére, vagy esztétikai szempontból szükséges lehet. Kifelé nyíló ajtók esetében célszerű alkalmazni.

„U” - konzol


Az „U” - konzol funkciója megegyezik az „I” - konzoléval, tehát az ellendarab rendeltetés szerű rögzítése a cél, a maximális tartóerő elérése érdekében. Az alapvető különbség itt a szerelési környezet, hiszen ezzel a konzollal az ellendarabokat üvegajtókra lehet rögzíteni.

Ajánlott felhasználás: Bárhova, ahol a szükség lehet az ellendarab kiemelésére, vagy esztétikai szempontból szükséges lehet. Kifelé nyíló üvegajtók esetében célszerű alkalmazni.

„M” - konzol

Ennek a konzolnak is az elsődleges funkciója az ellendarab rendeltetésszerű rögzítése, ám ezzel a konzollal lehetőség van az ellendarabot süllyesztetten rögzíteni. Elegáns módja lehet az ellendarabok elrejtésére.

Ajánlott felhasználás: Ahol szükséges lehet a síkmágnes ellendarabjának süllyesztett szerelése. Kifelé és befelé nyíló ajtók esetében egyaránt alkalmazható.

„Z” - konzol

A „Z” konzol lényegében két mini „L” konzol, amelynek az egyik része úgy lett kialakítva, hogy alkalmas legyen az ellendarab rendeltetésszerű szerelésére, míg a másik darab pedig a nyíló felületre történő rögzítéséért felel.
A két konzol egymáshoz illeszkedő felülete hosszanti irányban barázdált, ezáltal amikor rögzítjük egymáshoz a két elemet, azok semmiképp sem fognak egymáson elcsúszni.

Ajánlott felhasználás: Befelé nyíló ajtók esetében kínál megoldást az ellendarabok rögzítésére.

„ZL” - konzol

A „ZL” - konzol egy kiváló megoldás befelé nyíló ajtók síktapadó mágnessel történő zárásához. Az „L” - konzol nyújtotta állítási lehetőségek között biztosan megtalálja a szerelési környezethez legmegfelelőbbet -tetszés szerint rögzíthetjük a mágnest a keskeny, vagy a szélesebb oldalhoz-, míg a „Z” - konzol segít az ellendarab rögzítésében. A „Z” - konzol mélységének állításával pedig könnyedén kiküszöbölhető az ajtólap és a tok síkjai közötti távolság, amennyiben ez szükséges. 

Ajánlott felhasználás: Befelé nyíkó ajtók esetében.

„GZ” - konzol

A „GZ” - konzol egy speciális konzol, mivel segítségével olyan ajtókra szerelhetünk síktapadó mágnest, amely üvegből van, és a kerete (tokja) szintén üvegből került kialakításra.

Ajánlott felhasználás: Befelé nyíló ajtók esetében, amelyek kerete és nyíló felülete is üvegből készült.

Síkmágnes típusok szerelésük szerint

Normál mágnesek

A mágnes rögzítéséhez le kell szedni a gyári mágnestartó „I” - konzolt, és vagy azzal, vagy pedig egy „L” - konzollal lehet rögzíteni a mágnest. A mágneseink nagy többsége ilyen kivitelű.

FONTOS: A síkmágnes gyári konzoljának a leszereléséhez először hozzá kell férnie a rejtett imbusz csavarokhoz. Ehhez először ki kell csavaroznia a mágnes két oldalán található kereszthornyú csavart (amennyiben van). Egyes modelleknél, főleg azoknál amik nem tartalmaznak elektronikát, ez a lépés általában nem szükséges. Ezután hozzá tud férni a 2 vagy 4 db hernyócsavarhoz, ami a gyári konzolt rögzíti a mágnes testéhez.

Speciális füllel ellátott mágnesek

Ezeknek a mágneseknek telepítése általában egyszerűbb, mint a normál mágneseké, hiszen a szerelést elősegítő kész fülek segítségével gyorsan rögzíthető a kiválasztott felületre. Ilyen mágnesek például az M és a H jelzésű mágnesek.

Hogyan válasszunk síkmágnest és konzolt?

1.) Az ajtó nyitási irányának meghatározása

A maximális biztonság eléréséhez törekedni kell arra, hogy azokra az ajtókra, nyílászárókra, amelyekre síktapadó mágnest szerelünk, a mágnes és a konzolja is lehetőleg a belső védett térbe kerüljön. Mindenképpen ügyelni kell, hogy a vezetékekhez kívülről ne lehessen hozzáférni.

Általános ökölszabály tehát, hogy mágnest belülre, a tokra, az ellendarabot pedig szintén belülre, de a nyíló felületre kell rögzíteni.

A nyitási irány meghatározásában segítségünkre vannak a zsanérok. Amennyiben az nyílóval szemben állva látja a zsanérokat, akkor amennyiben a zsanérok a nyíló jobb oldalán vannak, akkor jobbos, ha a bal oldalán vannak, akkor balos nyílóról beszélünk.

2.) Mágnes tartóerejének kiválasztása

60-70kg tartóerő: -fiókok zárása

110-150 kg tartóerő: -kis szekrényajtók zárása

180 kg tartóerő: -belső térre, helységeket elválasztó ajtók zárására

230-280 kg tartóerő: -külső-belső tereket elválasztó ajtók, bejárati ajtók zárására

350-500-750 kg tartóerő: -nagyobb kültéri ajtók, kapuk zárására

3.) Mágnes rögzítési pontjának kiválasztása

Ez nagyban függ a nyílászáró anyagától, hiszen megeshet, hogy egy stabilabb szerkezetet elég egy nagyobb mágnessel rögzíteni, de megeshet, hogy több ponton is szükséges az ajtó rögzítése. (pl.: fa, műanyag ajtók) Ha egy ponton elég rögzíteni, akkor célszerű minél közelebb helyezni a fogantyúhoz, illetve a bevéső zárhoz.

4.) Megfelelő szerelőkonzol kiválasztása

A szerelési környezet a legtöbb esetben egyedi megoldásokat kíván, de igyekszem a legalapvetőbb eseteket bemutatni, és egy szerelési módot javasolni.

Befelé nyíló ajtók

Befelé nyíló ajzók esetében a mágnest az ajtó tokjára kell rögzíteni, az ellendarabot pedig „ZL” - konzollal a nyíló felületre.

Amennyiben van elegendő hely az ajtó és a tok találkozásánál lévő záró felületen, akkor lehetséges még a mágnes és az ellendarab süllyesztett szerelésére.

Másik megoldás lehet az ajtó lapjába szerelt Shear-lock típusú mágnes.

Kifelé nyíló ajtók

Kifelé nyíló ajtók esetében a mágnest szintén a tokra rögzítjük egy „L” - konzollal, és a nyíló felületre pedig egy „I” - konzollal rögzítjük az ellendarabot.

Amennyiben van elegendő hely az ajtó és a tok találkozásánál lévő záró felületen, akkor itt is lehetőség van a mágnes és az ellendarab süllyesztett szerelésére. 

„H” jelölésű, horizontális szerelésű speciális füles mágnes kiválasztásával egyszerűsítheti a szerelést. Ebben az esetben is a mágnes a tokra, míg az ellendarab „I” - konzollal a nyíló felületre kerül rögzítésre.